start > lager onderwijs > onderzoek

Onderzoek over lager onderwijs

Lopend onderzoek
Het Steunpunt GOK voert momenteel een diepte-onderzoek uit naar werkzame ingrediënten binnen krachtige GOK-leeromgevingen. Lees er meer over.

Andere onderzoeken
Hier vindt u een overzicht van onderzoeken over lager onderwijs die relevant zijn voor Gelijke Onderwijskansen:

 • Thema taalvaardigheidsonderwijs

  logo CTO
  Bekijk het overzicht van onderzoek naar taalvaardigheidsonderwijs in het lager onderwijs op de website van het CTO.  logo pirls
  Download de resultaten van het PIRLS onderzoek 2006 over begrijpend lezen in het vierde leerjaar. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de KU Leuven. Meer info over het onderzoek op de website van PIRLS 2006.

  Lees hier het persbericht.


  logo Expertisecentrum Nederlands
  Bekijk het overzicht van projecten en publicaties over interactief taalonderwijs op de website van het Expertisecentrum Nederlands in Nijmegen.


   
 • Thema omgaan met diversiteit
  logo Steunpunt SDL
  Bekijk het overzicht van onderzoek naar omgaan met diversiteit in het lager onderwijs op de website van het Steunpunt Diversiteit & Leren.   
 • Thema preventie en remediëring/socio-emotionele ontwikkeling

  Volgens het SiBO-onderzoek over klasklimaat en leerkrachtgedrag maakt de leerkracht weg degelijk het verschil.


   
 • Gelijke onderwijskansen in het algemeenlogo VFO

  Op 22 november 2007 organiseerde het Vlaams Forum voor Onderwijsonderzoek (VFO) i.s.m. het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen een studiedag met als centraal thema 'gelijke Onderwijskansen'.

  Abstracts en presentaties
  kan je downloaden op de websites van VFO.


 • Gelijke onderwijskansen en kunsteducatie
  Uit een onderzoek van Anne Bamford blijkt dat op dit ogenblik niet elk kind evenveel kans maakt op een goede kunsteducatie. Lees het rapport of een vertaling ervan.

  Lees er een interview over met Brecht Demeulenaere van CANON Cultuurcel.


   
 • Onderzoek naar onderwijs in het algemeen
  Welke 11 factoren hebben een positieve invloed op leerprestaties, op schoolniveau, leerlingniveau en leerkrachtniveau? Wetenschapper Marzano bracht ze samen in de publicatie Wat werkt op school! Zijn werk is nu vertaald in het Nederlands.

  logo CREDE

  Bekijk de vijf kenmerken die je nodig hebt opdat je onderwijs effect heeft. Het onderzoekscentrum CREDE  van de universiteit van Berkeley (VS) ontdekte deze kenmerken toen het al het onderzoek over pedagogie samenlegde.

  logo Sardes
  Het Nederlandse onderzoeksbureau Sardes maakt resultaten van onderzoek naar welzijn en onderwijs toegankelijk en zet ze om in bruikbare beleidsopties.

GOKnieuws

Laatste GOKschrift
GOKschrift 13 is uit. 

2008 Steunpunt GOK - auteursrecht & disclaimer - contact